Muziek

A strange obsession van mij is de muziek van Sting (en dan in het bijzonder The Police).
Ik ga lekker diep in op The Police, Sting, Andy Summers, Stewart Copeland en niet te vergeten het 4e bandlid: Henri Padovani.
De grote invloed van technicus Kim Turner (ook wel het 5 e bandlid genoemd) op het geluid van The Police.

The Police
The Police bestaat uit 3 leden, te weten, Andy Summers op gitaar, Stewart Copeland op drums en Sting op bas, zang en hij is tegelijkertijd de schrijver van de meeste nummers.

Al eerder hoorde ik ‘Message In A Bottle’ en ‘Can’t Stand Losing You’ en dat was op de Lagere Technische School bij muziekles.
Het deed mij niets…het liet mij koud!
Tot oktober 1981 Every Little Thing She Does Is Magic uit kwam als eerste single van Ghost In The Machine. Ik ben op onderzoek uitgegaan naar de ontstaansgeschiedenis en achtergronden van dit nummer.
De rest is geschiedenis.
10 jaar later zag ik Sting voor het eerst in Den Haag. Daarna volgden ruim 25 concerten en kleine intieme optredens (Plan C In Rotterdam) en try-out concerten van Sting (in Paradiso Amsterdam) met als hoogtepunt The Police in 2007 (Arena Amsterdam).
Het was een absoluut hoogtepunt om dit met mijn broers mee te mogen maken.
Via deze link vind je alle releases van Every Little Thing She Does Is Magic.
https://www.discogs.com/The-Police-Every-Little-Thing-She-Does-Is-Magic/master/109111

Andy Summers
De gitarist van The Police volg ik ook al sinds 1981.
Hier sta ik op de foto met Andy Summers van The Police in 2019.
Het gitaarwerk van Andy is exceptioneel en heeft een heel eigen geluid.

Amsterdam 3 juni 2019, fotograaf onbekend. Wie het ook is geweest ontzettend bedankt!
Ik stond al eens eerder met Andy Summers op de foto. Amsterdam, Beurs van Berlage 20 mei 1994.

Sting
Ik bezit het gehele oeuvre van Sting vanaf 1972 tot 2021, het vroegste materiaal van The Newcastle Bigband, de band Last Exit waarmee Sting vooral experimenteerde met zijn teksten en muziek.
Met Last Exit nam Sting nummers op die we nu heel goed kennen. Solonely, I Burn For You en We Work the Black Seam zijn al geschreven ver voordat The Police en Sting de nummers opnamen. Alleen hadden die nummers een andere titel en klonken ze ook heel anders.

London 5 december 1996, fotograaf Martin Nickel. Many thanks to him! Van links naar rechts Vinnie Colaiuta, Sting en ehm…me!
Almere 22 november 1994 Sting bij aankomst studio voor opname TV-show met Ivo Niehe, fotograaf onbekend, maar desalniettemin enorm bedankt!! Meld je even via info@sjoerdjonkman.nl.

Collectie
Het verzamelen van het werk van Sting heeft mij geleerd goed te kijken naar catalogusnummers die in elk land anders zijn. De platenmaatschappij van The Police bracht heel veel uniek materiaal uit in allerlei vreemde tinten vinyl.
Het meest bekende is de The Police Six Pack, bestaande uit 6 singles in blauw vinyl en in een plastic verpakking en ja, met unieke catalogusnummers.
Als klap op de vuurpijl kwam er The Complete Recordings uit van The Police die helemaal niet compleet waren.
Dit is door de platenmaatschappij nooit hersteld en nog steeds is het complete werk van The Police niet op cd verkrijgbaar.
Voor alle 69 (!) versies van Message in A Bottle verwijs ik je naar de site van Discogs.
https://www.discogs.com/The-Police-Message-In-A-Bottle

Hier zie je bijvoorbeeld een groen exemplaar van Message In A Bottle met catalogusnummer AMS 7474.

Als verzamelaar van het werk van Sting is de periode van The Police het meest spannend. Hoe de platenmaatschappij destijds de verwoede collector uitmolk tot op de laatste cent is ongelooflijk en bijna op het wrede af zelfs!
Nadien nog het lef hebben om een box uit te brengen waar belangrijke items ontbraken noem ik ronduit respectloos naar de uitvoerenden.
Ik ben er eens ingedoken, want waar hebben we het over?
Message In A Box werd al snel Missing In A Box. Check hier mijn onderzoek.